Categorie: Nieuws

VISblad TV – op snoek met dood aas! – Snoek Specialist Jorn Jansen

In deze nieuwe VISblad TV gaan Robert de Wilt en Jorn Jansen (41) snoeken met dood aas. Onder de rook van Zoetermeer laat Jorn zijn simpele maar succesvolle aanpak zien. Ook is er volop aandacht voor het thema ‘verantwoord dood-azen’ – van het haken en landen van de snoek, tot het onthaken en terugzetten. En wat dacht je van super toffe beelden van dobbers die onder water ‘ploppen’? ;-) Veel kijkplezier! En check ook zeker de handige dood-aas-tips in het bijbehorende artikel in het januari-nummer van Hét VISblad (pagina’s 16 t/m 20). Zo gaat Jorn in het artikel dieper in op hoe jij jouw dode aasvis, bijvoorbeeld een blankvoorn, extra kunt ‘pimpen’ door er wat zalmolie in de spuiten. Lees nu op Sportvisserijnederland.nl welke reportages en sportvisnieuwtjes je nog meer allemaal in deze winterse editie van jouw favoriete sportvismagazine kunt verwachten.

Bekijk de video :

VISblad TV – op snoek met dood aas!

Jorn (41) is visverslaafd: ‘Ik denk alleen maar aan vissen’

Verslavingen, je hebt ze in alle soorten en maten. Roken, alcohol, drugs, gokken, het kan allemaal. Maar Jorn, die is verslaafd aan vissen. Elke dag gaat hij vissen. Van ’s ochtends vroeg tot ‘s’avonds laat is Jorn aan het vissen. Hij heeft een vrouw, hij heeft kinderen, maar zijn grote liefde is vissen. Elke dag vissen.

Bekijk de video :

Jorn (41) is visverslaafd: ‘Ik denk alleen maar aan vissen

Jorn (41) is visverslaafd: ‘Gewoon vangen is niet meer genoeg’

Je kunt de coronatijd binnen ‘uitzitten’, zoals de meesten doen. Maar je kunt ook je wereld naar buiten verplaatsen, zoals Jorn Jansen dat doet. Zodra de wekker gaat, trekt 41-jarige Zoetermeerder naar de waterkant. Daar gooit hij zijn lijntjes uit – hopend op vangst. Dag in dag uit.

Jansen, die zichzelf een ‘visgek’ noemt, is verslaafd aan vissen. Heeft constant honger naar de hengel. Als hij probeert te omschrijven waarom, valt het woord ‘gokkast’. ,,Waar die ineens begint te rinkelen, schiet bij een visser de dobber onder of gaat de beetmelder af. Het voelt net alsof je de jackpot hebt. Vervolgens begint een gevecht met een oerdier dat al langer meegaat dan dat ik doe. Die adrenaline, daar leven wij vissers voor.”

Zoetermeerder Jorn vangt gigantische vis

Jorn Jansen uit Seghwaert beleefde afgelopen vrijdag een zeer geslaagde visavond die hij niet snel meer zal vergeten. De Zoetermeerder (rechts op de foto) ving bij de Zoetermeerse Plas in recreatiegebied Noord Aa een gigantische meerval. Dat was bepaald geen sinecure: Jansen was eerst 25 minuten in de weer met zijn hengel om de eerste glimp van de vis op te vangen. Na in totaal zo’n 36 minuten was de vangst een feit. Een medevisser zorgde voor ondersteuning. De vis werd daarna met zorg behandeld en weer in de plas vrijgelaten.

Maar wie denkt dat dit een ‘once in a lifetime’ is heeft het mis. Vijf jaar geleden had Jansen ook al beet: toen ving hij een gouden meerval in Zoetermeer.

Beveiliger Tim haalt de grootste vissen uit de wateren van Zoetermeer

Je hebt hem misschien wel eens gezien in zijn boot: Tim van Wijk. Al zijn hele leven woont hij in Zoetermeer en is het liefst aan of op het water te vinden. Want vissen is zijn grote hobby. En wat hij vangt zal je verbazen!

In de avond- en nachturen is Tim werkzaam als beveiliger. Daardoor kan hij overdag zijn uren besteden aan zijn grootste hobby: vissen. Al van kinds af aan is hij gek op vissen. “Ik begon voornamelijk bij het Westerpark met vissen toen ik klein was. Inmiddels pak ik het wat groter aan en vis ik voornamelijk op en rond de Noord Aa. Ik heb sinds kort een boot samen met een vriend, dus we zitten zo op het water.”

Jagen tijdens onweer

Tim vist voornamelijk op snoeken, baarzen en karpers. Tijdens een weeromschakeling merkt hij dat de vissen gaan jagen. Het perfecte moment dus om op het water te zijn en een prachtexemplaar te vangen. Maar soms is een plotselinge verandering van het weer ook voor Tim te gek. “Laatst waren we met de boot bij de Noord Aa aan het vissen toen het plotseling slecht weer werd. Windkracht tien en een enorme hagelbui met onweer zorgde ervoor dat de reddingsbrigade naar ons toe kwam om ons te waarschuwen. Nu vinden wij vissen wel leuk, maar we gaan natuurlijk niet onze veiligheid op het spel zetten. We zijn dus naar de kant gegaan.

Jorn vangt zeldzame gouden meerval in slootje om de hoek

De 36-jarige Jorn Jansen uit Zoetermeer kon zijn ogen niet geloven tijdens het vissen. Waar hij de glinstering in het water eerst aanzag voor de buik van een snoek bleek het uiteindelijk om een zeldzame gouden meerval te gaan van ruim een meter lang.  ,,Dit is een droom die uitkomt.”

De hitte van de afgelopen week zorgde er voor dat Jorn een keer ’s avonds richting de sloot trok. ,,Dat doe ik vaak na het eten. De zon was afgezwakt en dus besloot ik op baarsjes te gaan vissen”, aldus de sportvisser die woont in de Zoetermeerse wijk Palenstein.

De sloten in de wijk, die niet bekend staan als de schoonste van het land, vormen ook de reden voor het succes. ,,Dat is de perfecte omgeving voor baarzen, paling, snoeken en blijkbaar ook de meerval.”

Worsteling
Onder een vuilniszak in het water ziet hij hoe een vis zich probeert te verschuilen. En dus probeert hij het beest boven water te krijgen. Dat het om zo’n bijzondere vangst zou gaan, durfde hij niet te dromen. Na een worsteling van ongeveer tien minuten heeft Jorn het beest eindelijk op de kant. ,,Eerst dacht ik nog dat het een albino meerval was, maar toen ik het thuis opzocht, besefte ik al snel dat het een gouden meerval moest zijn!”

Dat de vangst bijzonder is, staat buiten kijf. Meervallen zijn extreem zeldzaam in de provincie, laat staan een gouden versie van het beest. ,,Ik heb op heel veel vakantiebestemmingen gevist. Haaien gevangen in Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Maar dat je dit uiteindelijk om de hoek vangt, dat is een droom die uitkomt!”

Geen kermisattractie
Na de vangst is de meerval weer veilig teruggezet in het water. Het belangrijkste voor Jansen, in het dagelijks leven werkzaam als manager van een sportschool, is dat het beest geen kermisattractie wordt. ,,Het zou toch hartstikke zonde zijn als dat beest nu acht keer per week uit het water wordt getrokken en uiteindelijk op z’n rug ligt.”

Hoe de bijzondere vangst van Jorn in de sloot terecht is gekomen, lijkt wel duidelijk te zijn. ,,Waarschijnlijk heeft iemand het beest hier uitgezet, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Bijna alle vissen zijn ooit uitgezet in Nederland.”

En nu? De foto ingelijst ophangen in de woonkamer? ,,Nee dat niet. Er is wel een hoop belangstelling geweest. Misschien dat ik wel een foto of artikel uitknip en dat ik dat inlijst. Ik weet het nog niet”, besluit hij.